fredag 24 september 2010

Bröllop 24 september i Calarasi och förberedelser innan :)

Nu var det dags för bröllop :) och alla på centret var med och hjälpte till med förberedelserna till och med jag lite grann :)
Jag har tyvärr inga bilder från ceremonin i kommunhuset och i kyrkan ( som var fantastisk!) men det var en fotograf som tog massa bilder, dom bilerna kommer att komma så småningom, när de är färdigredigerade och ges ut till alla som närvarade på bröllopet, jag ska också försöka få tag på dom bilderna, för det var som sagt  helt otroligt fint!

Matlagning i centrets köks- och matsalsdel :)

Alla hjälpte som sagt till :) Centrets lärarinnor och pedagoger i utematsalen.

Goda grönsakspiroger :) Gheorghe, sonen i familjen jag bor hos syns i bakgrunden.


Mmm paprikor finns det gott om här, hemmaodlade och så goda!

Som sagt, jag hjälpte till lite grann jag med :)

Kristina i huset som vi brukar äta i, hon förbereder maten till hennes gäster som snart ska komma. Det är Kristina som har hand om mig när jag är här på Dorinta. Hon fungerar som en mentor för mig och hon är toppen! :) Hon är gift med Marias andra, äldsta son Fedja och hon och Fedja var "gudföräldrar" till brudparet och därför har dom en egen bjudning innan bröllopsfesten till sina gäster och sen har alla följe tillsammans till bröllopsfesten där ännu mer människor väntar (inkl brudparet) och ännu mer mat :)

Maria och Ana (Kristinas dotter) i "mathuset" :)


Uteplatsen innan man kommer in till familjens hus. Vi hade så himla tur med vädret så vi kunde sitta ute. Och ni ser hur mycket mat det bjuds på och jag kan försäkra er om att allt smakar så gott! Och här snålas det inte med något, det är mycket av allt!



Gheorghe (Marias yngste son) uppklädd till bjudningen och en lång bröllopsfestnatt :)

Jag och Valentin, en vän till familjen :)

Maria och hennes man Ion :) Grundarna av Dorinta centret!

Kristina och Fedja (alltså Marias äldste son som jag nämnde tidigare) utanför lokalen där bröllopsfesten var :)

Så vackert! Brudparet stod under en båge av blommor och tog emot alla gäster. Lite suddig bild men man ser ändå.

I festlokalen, uppdukat för många gäster :) Så fint dekorerat!

Jag, brudparet (brudgummen jobbar som sjukgymnast på centret), Kristina och hennes kompis Tanja :) Jag fick låna en fin klänning av Kristina, som tur var hade vi samma storlek :)


Kristina och hennes dotter Ana :)

Bröllopstårtan! :)

En av tjejerna som jobbar på centret. Hon var en av många som hjälpte till med matlagningen och serveringen innan och på bröllopsfesten :)



Tid att umgås, tid för dans i väntan på maten.

Hela min familj som jag bor hos :) Från vänster: Maria, Fedja, Ana, Kristina och Ion och så Gheorghe längst fram :)

Och så fick jag var med :)



Fredagen 25 september


Här i Moldavien pågår ett bröllop i tre dagar :) Och här kommer bilder från andra dagen på detta firande. Denna dag är mer för de närmaste, gudföräldrarna från bröllopet bjuder hem brudparet och nära vänner för att avnjuta en bit mat och för att ta igen sig från gårdagen. Något som man bjuder på är "Sama", som är en soppa gjord på örter och kyckling. Vi åt denna fantastiskt goda soppa, kycklligen som soppan var gjord på levde en timme innan soppan var klar, det var en av familjens egna ute från hönsgården (som för övrigt är stor och jättefin, så kycklingen hade ett fint liv innan det var dags för att somna in).

Bjudningen var som sagt hemma hos familjen jag bor hos och här kommer några bilder från denna lördag :)







Ion visar stolt upp Gheorghes diplom från highschool som han fick när han var i USA i ett år. Han kom hem i maj i år.

En morgon hörde vi något som prasslade till ute i mathuset... Maria smög fram till papperskorgen och där var det en liten mus som hittat ett matparadis. Han lyckades smita, en råttfälla uuplacerades, men han var för smart för att gå på det... Denna lilla mus döptes till Maxick och vi kollade efter honom varje dag. Men inte ett spår. Så på lördagkvällen när alla sitter och umgås, lyckas en kvinna fånga honom i en linneduk och här är vår lille Maxick :) Jag tog kort, sen släpptes han ut i det fria :)

Vi spelar kort :)