torsdag 9 september 2010

MOLDAVIEN

Här ligger Moldavien, inklämd mellan Ukraina på östra sidan och Rumänien på västra sidan.

Jag flyger till Chisinau (Kishinev på kartan) som är Moldaviens huvudstad och det är den staden jag kommer att utgå ifrån. Moldavien ar 13 ggr mindre till ytan än vad Sverige är och Chisinau är ungefär lika stort som Göteborg.



Pridnestrovskaja Moldavskaja Respublika
(”På denna sidan Dnjestr”)
Öster om floden Dnjestr (som ses som en blå strimma genom hela östra delen av landet), nära gränsen till Ukraina , ligger Transnistrien.
Vid Sovjetunionens upplösning uppstod en konflikt i Transnistrien eftersom regionens rysk-ukrainska befolkning inte ville underordna sig en moldavisk stat. Efter inblandning av ryska arméstyrkor i början av 1990-talet utropades utbrytarrepubliken Transnistrien, med Tiraspol som huvudstad. Kriget upphörde 1992, men konflikten är olöst.
Så Transnistrien har alltså utropat sig som en egen stat och har egen valuta, parlament, flagga och armè men är ändå inte erkänd av någon.


Det finns mycket information att hitta om Transnistrien, här är en länk...

Lite om Transnistrien

Och mer om Moldavien här...
Lite om Moldavien

SIDAS PRAKTIKANTKURS 23 AUG - 3 SEPT

"Sidahuset" (ett före detta mentalsjukhus som renoverats) i Härnösand där
alla kurser ägde rum och i källaren hade vi matsalen.

En av alla ordrika lektioner...
De till vänster är två av vara lärare som vi hade under Praktikantkursen och kvinnan till höger är en av många som gör ett fantstiskt jobb på Söråkers folketshus.


Söråkers folkets hus som är uppbyggt på ett fantastiskt sätt. Det sköts på ideell basis och unga som gamla hjälper till i alla olika sorters arbete, i cafèt, biblioteket, biosalongen och allt som händer i detta underbara hus. Det drivs av engagemang och i utbyte får man vara med och bestämma vad som ska stå på repertoaren vad gäller det mesta som man kan föreställa sig. Gå in och läs om det här och bli lika fascinerad som vi blev när vi var där på studiebesök!





En av alla häftiga saker på Söråkers folkets hus...

"Bildfilm" med musik av Bob Dylan om människans och naturens påverkan på och av varandra... Denna vackra och samtidigt fruktansvärda film
fick vi se på i Söråkers folkets hus biosalong.
Läs mer om Hard Rain Project




Lotta (övre bilden), Maria-Therese och Sarah (nedre bilden)
var tre underbara tjejer från Uppsala som ska till Uganda.


Uppe i Härnösand samlades människor från flera olika organisationer som inom en månad ska åka ut till olika platser runt om i världen. Mäktigt. Dagarna var intensiva och lärorika, det finns så mycket runt om i världen som sker som vi alla är mer delaktiga i än vad vi kan föreställa oss. Jag börjar så sakteligen inse att jag ska till Moldavien även om det är mycket som hänt som har fått mig att fokusera på annat.

Om en vecka sitter jag på flygplatsen i München och spanar in människor som går förbi och ska ut till olika delar av världen. Jag mellanlandar där och mitt flyg vidare till Moldavien går inte förrän morgonen efter.
Då kommer jag nog verkligen förstå att jag är påväg :)


Innan jag ger mig av och börjar rapportera om mina upplevelser i Moldavien får jag väl nämna lite om hur det kommer sig att jag ska åka iväg...
Jag åker till Moldavien som volontär via en organisation som heter IM (Individuell Människohjälp) och skall få se och följa med i arbetet hos de moldaviska organisartioner som IM stödjer och arbetar med runt om i landet med ett program för att förbättra funktionshindrades möjligheter och rättigheter.
IM arbetar med tanken hjälp till självhjälp och befinner sig i Moldavien för att hjälpa, stödja och utbilda de som jobbar i lokala organisationer som vill förbättra livskvaliten för funktionshindrade runt om i Moldavien.

Mer finns att läsa på IM:s hemsida: www.manniskohjalp.se, där kan man leta upp hur och varför IM arbetar i just Moldavien och lite historik rent allmänt.
I mitt volontärsuddrag ingår bland annat att jag ska föra mina upplevelser och upptäckter vidare när jag kommer hem igen, genom att ha tio föreläsningar om mina tre månader i Moldavien och om IM:s arbete.


Blir du som läser min blogg intresserad, eller vet någon som skulle kunna vara intresserad får du/ni gärna höra av dig/er, så kanske jag kan föreläsa där det finns önskan om det.


Jag ska göra mitt bästa och försöka hålla bloggen uppdaterad.